Nu har jag i rasande fart sett de två första säsongerna, förutom julspecialen. All diskussion sker alltså med förbehåll att allt eventuellt omkullkastas under den sista timmen.

Som jag har förstått det överlag i vänskapskrets och på sociala medier så är denna serien något alldeles speciellt. Jag håller tyvärr inte med. Mina argument är följande:

 • övervägande tvådimensionella karaktärer som har ensidiga karaktärsdrag och inte deltar i mer än en, eller möjligtvis två historier parallellt.
  Exempel: i princip alla utom Mr Carson, Mrs Hughes och lorden himself.
 • Gigantiska problem som aldrig går över
  Paret Mary och Matthew, Mr och Mrs Bates
 • Problem som borde varit gigantiska men går över alldeles för snabbt
  Problemet för familjen med Sybils och Bransons förhållande
 • Att footmannen Thomas inte rör på läpparna när han talar.
 • Thomas och Ms O’Brien får stå för 90% av de onda planerna.
  Har de ens ett  försonande drag? Jag hatar hennes ”lugg”! Undrar vilket som orsakade min ovilja för henne – frisyr eller egenskaper…
 • Stackars, stackars Lavinia som så osjälviskt uppoffrar hela sitt liv för andras lycka.
  Existerar det karaktärsdraget ens hos tänkande överlevande människor? Måste vi hur som helst reproducera det som något fint och vackert att vara, speciellt för dåtidens kvinnor
 • Bristen på världslig anknytning.
  Förutom information om Titanic och några scener från kriget, som inte egentligen hör ihop med resten av historien, vad händer i 10-talets England? Jag tror mitt favoritavsnitt är från s01 när Lady Sybil deltar i några möten för kvinnlig rösträtt. Moralen den gången är dessvärre att hon slår i huvudet och slutar gå på möten.
 •  Jag gissar att Lady Mary ska föreställa seriens huvudperson, om den nu har någon. Synd då att de har gjort henne så knepig att jag har svårt att fatta tycke för henne, eller att ens kunna förstå hur hon tänker. Hon gör misstag – en hel del – men hon lär sig inte, och fortsätter vara präktig och sätta sig till doms över både systrar och tjänare. Kan alla bara sluta favorisera henne?!
 • Avsnitt 8, s02. Jag anordnade en tävling under episodens sista 20 minuter: Vem är den största martyren? Anna vann, med en hårsmån. Jag har aldrig sett så många personer på rad tycka synd om sig själva för saker de själva orsakat eller kunnat göra någonting åt. Kan till viss del förstå att överklassen beter sig så, eftersom de inte har så mycket att göra på dagarna. Men Bates borde väl ha mer ruter i sig och inte bara svälja alla motgångar som välförtjänta? Inte vet jag…

Det var några av de punkter jag hade att anmärka på för den här gången. Åh ja, förresten. Det här inlägget: SPOILER

Nu ska jag se s03 och två julspecialer. E01s04 sändes inatt så jag är snart ikapp.

mvh, Lova

 

 

Annonser