Jag såg en gammal film där följande repliker yttrades om juveler och diamanter som låg och glittrade:
”min fru har liknande, fast oäkta såklart.”
”men se hur de lyser. inget går upp mot äkta vara”

Lite långsökt kanske, men det fick mig att tänka på talesättet: ”diamonds are a girls best friend”. Upprepas en sak tillräckligt ofta blir det tillslut en sanning.

I förlängningen kan jag se hur det här hänger ihop med det övriga förtrycket av kvinnor genom historien. Intala kvinnor att de har ett stort behov av dyra diamanter och smycken. Gör det samtidigt omöjlig för dem att tjäna pengar och själva kunna köpa dessa saker. Mannen och äktenskapet blir därmed en förutsättning för att kvinnor ska komma i besittning av diamanter. Din man kan å sin sida bevisa sitt värde som man genom att förse sin fru med smycken. Frun blir en prydnadssak och en statussymbol bland många andra. Hon hamnar dessutom i skuld och underläge mot mannen som givit henne dessa saker. Skulle hon skilja sig tar han naturligtvis tillbaka alla gåvor för att ge till en annan fru. Fallet blir dubbelt i och med förlusten av både förmögenhet/trygghet och  status/utseende.

Spinner vidare på min tanke: Människans bästa vän är en hund, livs levande och något krävande. Flickor ska vara nöjda med diamanter. Vackert, men det bidrar inte precis till att utveckla dig som person eller bli ett livslångt intresse. Smycken gör sig bäst runt en passiv åsiktslös hals utan rynkor och livslinjer.

Ytterligare funderingar: kravet på att diamanter minsann måste vara äkta för att räknas. Kvinnors ”naturlighet” värderas högt påfallande ofta. Vi ska både se ut och bete oss naturligt för att vara attraktiva. Våra smycken och kroppar ska helst vara äkta och oförfalskade. Annars kan männen känna sig lurade under falska premisser. Ett par oäkta bröst ska helst vara skapade så att de ser oäkta ut, så att de som föredrar det direkt vet till vem de ska söka sig. Äkthet symboliserar välstånd, trots att skönhetsoperationer kostar pengar. Att se riktigt äkta och naturlig ut kostar antagligen mer pengar, eftersom det också inbegriper den där ‘ungdomliga skönheten’ som till och med en ungdom knappt kan leva upp till. Det är solkysst hy utan finnar och sår, len hud, jämnfärgat och slätt hår, pigga och vakna ögon samt ett vitt leende. Det är svårt – och dyrt!

Sammanfattningsvis säger jag detta.
Reklam -> sanning
måste äga dyra föremål -> utan jobb -> beroendeställning gentemot mannen -> lätt att falla i onåd
bästa vännen är sak – > du är också en sak
äkta och naturlig -> kvinnlig
oäkta, fejkad och köpt -> okvinnlig

Sålunda går mina tankar.

mvh, Lova

Annonser